Ingyenes, válogatott filmekkel csábít a Netflix magyar kihívója

A hazai VoD-piacon nehéz kibújni a Netflix árnyékából. Éppen ezért örömmel, de fenntartással álltam neki a hetifilm.hu tesztelésének. Nem lelőve a poént, annyit elárulok: nem sárgább, nem savanyúbb - szimplán, kicsit más.

main.png

Az idei foci EB-n egy eddig ismeretlen, új érzéssel ismerkedtünk magyarok; legalábbis az 50 alatti generáció, amelyik saját emlékeiben hiába is keresgélne, hogy milyen volt, amikor - egy reklám szlogenjével élve - még volt kinek szurkolni a foci EB-n.
Ez a gondolat járt a fejemben, amikor nekiláttam a hetifilm nevű új, magyar kis VoD-szolgáltatás tesztjének.

Merthogy a blogunk szakterületén, a video on demand piacon hasonló a helyzet, mint a fociban. Nagyképernyőn nézhetjük mi is ugyanazokat a nemzeti bajnokságokat, EB-ket, VB-ket, mint a nálunk szerencsésebb történelmi fejlődésű nyugati nemzetek, csak, hát, kicsit kívülállóként - eddig.

Éppen ezért örömmel, de egy kis félelemmel is, nyitottam meg a hetifilm.hu-t. Mit lehet nyújtani olyan versenyzők mellett, mint a Netflix, vagy az HBO GO? Vajon ez is egy amolyan "kicsit sárgább, kicsit savanyúbb, de a miénk" produktum lesz? Ami szép-szép, de ha félretesszük a szentimentalizmust, akkor inkább egyszerűen csak ciki?

Figyelemre méltó koncepció...

Szeretek a kezdőoldalakon elidőzni kicsit, mielőtt belevetem magam a tesztekbe. Hiszen a weboldalak kezdőoldala olyan, mint a névjegykártya: az egyik legelső benyomás, melynek egyszerre kell ízlésesnek, figyelemfelkeltőnek lennie, és közben átadnia minden lényeges információt is.

A hetifilmnél ez az első benyomás kifejezetten pozitív, bizakodásra ad okot. A kép stílusán lehetne vitatkozni, nekem annyira nem jön be, de kétségtelenül egyedi, igényes, és az alapötlete is jó az egyértelmű filmes kapcsolódással. Oké, a Tanú-ra utaló bura alatti citrom tényleg tetszik, finom kikacsintás a magyar nézők felé.


A szöveg szintén rendben van, átjön a lényeg. Jellemző mondjuk, hogy Netflix ide vagy oda, még mindig azzal kell kezdeni egy ilyen előfizetéses VoD szolgáltatás bemutatását, hogy "igen, barátom, ez arról szól, hogy fizetsz havonta x összeget, cserébe legálisan, normális minőségben nézhetsz filmet a számítógépeden".
Alul pedig egy nagy regisztrációs gomb, az ingyenes próbahéthez. Igen, csak egy hét. Nem sok, tekintve, hogy hasonló szolgáltatásoknál megszokhattuk az egy hónapot, de oké, tegyük a szívünkre a kezünket, egy hét alatt azért bőven ki lehet próbálni a dolgot, és eldönteni, hogy nekünk való-e. Az ingyenélők pedig nem jelentik egyetlen ilyen cég célcsoportját sem, úgyhogy nem fogják alájuk tenni a lovat. Pláne, hogy bankkártyaadatokat nem kérnek a regisztrációhoz, és az ingyenes próbához, ami kifejezetten ritka nagyvonalúság (?) ezen a területen.

Nade, hogy mi is a konkrét szolgáltatás. Merthogy ez az, amiben igazán egyedi a magyar versenyző.

hetifilmek.png
A legfőbb megkülönböztető jegyük, hogy egy kicsi, válogatott, folyamatosan frissülő filmkatalógust adnak: minden héten 5 újabb filmet tűznek műsorra, melyek aztán további 3 hétig elérhetőek maradnak az oldalon. Könnyű összeszámolni, ez azt jelenti, hogy egyszerre mindig 20 film érhető el.
Ami összehasonlítva a konkurensek több 100 filmet tartalmazó választékával bizony soványnak tűnik. Megnézve a konkrét címeket azonban már nem is olyan rossz a felállás. Ízlések és pofonok persze, de az imdb és port pontszámokat elnézve, a konkurensek nagy katalógusaiban sem találunk magasabb értékeket, sőt... Cserében nem kell sokat keresgélni, amíg az ember talál valami jó filmet, és annak is kisebb az esélye, hogy belefut egy nézhetetlen vacakba. A kevesebb néha több elv igaz: a nézőnek csak időpazarlás és bosszúság, ha sok száz ZS-kategóriás filmalkotással kibalanszozott katalógusból kell kiválasztania a néhány normális darabot. Itt megtették ezt helyettünk előre.
Tovább könnyítik a választást a filmek melletti leírások, és a "kinek ajánljuk / kinek nem" rész is.

facangyilkosok.png

Ja, és hogy mennyi az annyi. Havi 990 Ft. Ismét csak figyelemre méltó. Ennél olcsóbban senki sem ad VoD-ot, a Netflix konkrétan a háromszorosa. Így már a számszerűen szűkebb választék is indokolható.

...korrekt megvalósítás

Eddig tehát ígéretes, de mi a helyzet a technikai háttérrel? Az is rendben lesz.

A Megnézem gombra kattintva máris elindul a film, a pufferelés szinte észrevehetetlen - persze ez a netünk sávszélességétül is függ. Különösen tetszik, vagy, mondjuk úgy, szokatlan figyelmesség a szerényebb számítógépes ismeretekkel rendelkezők felé, hogy magyarázó szöveget is megjelenítenek az olyan, lejátszóban szereplő gombokhoz, mint a feliratválasztás, illetve szinkron-, vagy minőségválasztás.
Merthogy a filmek eredeti és magyar nyelven is elérhetőek. Ez utóbbira a Neflixnél, ugye, még csak halvány ígéretek vannak. Márpedig a magyar nézők között jelentős azok aránya, akik csak szinkronizáltan hajlandók filmet nézni. Ne menjünk bele most, hogy ez jó, vagy rossz, a lényeg, hogy mindenki eldöntheti maga, milyen nyelven szeretné nézni a filmet.


A képminőség szintén kifogástalan, az újabb filmeknél fullHD felbontás is választható, a régebbieknél marad a 720p. Mondjuk, ott értelmetlen is lenne nagyobb felbontást elvárni. Én egy fullHD projektoron néztem a filmeket, és teljesen rendben voltak.
A hangminőségről nincs leírás, de méréseim szerint 384 kbit/s, ami dvd minőséget jelent. Meglepően korrekt, ismét csak!

archivum.png

Negatívum, vagy legalábbis sokaknál kizáró ok, hogy egyelőre csak számítógépen érhető el a filmlejátszás. A mobilosoknak, okosTV-seknek, játékkonzolosoknak egyelőre tehát várniuk kell.

Végül, de nem utolsó sorban a kártyás fizetést is teszteltük. Itt az ismert OTPBank-os felület fogad, ami egyrészt megszokott, rutinból kezelhető, másrészt, elejét veszi minden biztonsági aggálynak, tekintve, hogy a kártyaadatokat így végig az OTP kezeli. A vásárlásról az elektronikus számla kiállítása szintén rendben zajlott, mire lezárult a vásárlás, már a postafiókomban is volt a számla.

Összefoglalva

Az egyedi, figyelemre méltó koncepció, a válogatott filmekkel, és a kedvező árazással együtt abszolút versenyképessé teszi a hetifilm ajánlatát. Ennyiért, ilyen filmeket, ilyen minőségben senki más nem kínál jelenleg a hazai piacon.
Ez esetben tehát az ismert idézetet módosítanunk kell: nem sárgább, nem savanyúbb, és a miénk.