10 ingyenes, online film, amit kár lenne kihagyni

Ingyen megtekinthető filmet találni a neten nem nagy kunszt. Jó filmet, ráadásul legálisan már kicsivel nehezebb. Összegyűjtöttünk 10-et utóbbiak közül.

screenshot02_1.jpg

1. A vadászat (Jagten)

dán filmdráma, 2012, rendező: Thomas Vinterberg, szereplők: Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, imdb: 8,3, port.hu: 8,8, Cannes-i fesztivál 2012 - legjobb férfi alakítás, Európai Filmdíj 2012 - legjobb forgatókönyv, Oscar-díj 2014 - legjobb idegennyelvű film jelölés

Az élénk képzeletű gyerekek olyan édesek, amikor füllentenek, de persze komoly dolgokban sosem hazudnának – A vadászat című dán pszichológiai dráma főhőse eme tévhit áldozatává válik.

screenshot01.jpg

 

2. Amy: Az Amy Winehouse-sztori (Amy)

amerikai dokumentumfilm, 2015, rendező: Asif Kapadia, imdb: 7,8, port.hu: 8.0, Oscar-díj 2016 - legjobb dokumentumfilm, BAFTA-díj 2016 - legjobb dokumentumfilm, Európai Filmdíj 2015 - legjobb dokumentumfilm

Rajongói ünnepelték tehetségét és teljesen zenéje hatása alatt álltak, személyiségéről azonban csak a médián és a bulvárhíreken keresztül értesültek. Ezen változtat Asif Kapadia idei Oscar-díjas dokumentumfilmje, amely első alkalommal mutatja meg a világnak és rajongóknak az igazi Amy Winehouse-t.

screenshot2.jpg


3. Erik, a viking (Erik the Viking)

angol vígjáték, 1989, rendező: Terry Jones, szereplők: Tim Robbins, John Cleese, Mickey Rooney, Terry Jones, imdb: 6,2, port.hu: 8,8

Északi mitológiával beoltott gyerekfilm, amelyet Terry Jones és John Cleese jelenléte miatt sokan Monty Python-műnek tekintenek. Nem az, de a móka így sem marad el.

screenshot01_1.jpg

4. A Generális (The General)

amerikai némafilm, 1926, rendező: Buster Keaton, imdb: 8,2, port.hu: 9,6

Bár a némafilmekről a legtöbb embernek Chaplin jut eszébe, nem ő az egyetlen burleszkhős, akit az utókor számon tart. Keaton a legmerészebb gegeket is rezzenéstelen arccal tudta előadni s ezzel közönségét a némafilmekben megnevettetni. Legismertebb alkotásának, az A Generális-nak, mely a különböző “legjobb film listák” kihagyhatatlan tagja, idén kettős jubileuma is van: egyrészt Keaton halálának 50., másrészt a darab megszületésének 90. évfordulója.

screenshot01_2.jpg


5. Nyomtalanul (Kvinden i buret)

dán krimi, 2013, rendező: Mikkel Norgaard, szereplők: Nikolaj Lie Kaas, Fares Fares, imdb: 7,1, port.hu: 8,6

Az alaptörténet még sablonos is lehetne, de olyan mértékben feldobják a főszereplők frappánsan eltalált karakterei, hogy eszünkbe sem jut, hogy már találkoztunk valahol hasonló felütés szituációval. Természetes volt hát, hogy a borongós imidzsű északi krimi időközben folytatást is kapott - idén nyáron már a 3. rész kerül a mozikba.

screenshot02.jpg


6. Amerikai fogócska (Charade)

amerikai romantikus vígjáték, 1963, rendező: Stanley Donen, szereplők: Audrey Hepburn, Cary Grant, Walter Matthau, James Coburn, imdb: 8,0, port.hu: 8,9, BAFTA-díj 1965 - legjobb női alakítás, Oscar-díj 1964 - legjobb filmzene jelölés

A Charade egy könnyed romantikus komédia és egy számtalan holttestet produkáló kém thriller keveréke, amelyet Hitchcock North by Northwestje és a William Wyler Római vakációja inspirált, és amelyek nyomdokain haladva hatalmas közönségsikert aratott a maga idejében. A film sikeréhez nem csak a két főszereplő Audrey Hepburn és Cary Grant, de az Oscar-díjra jelölt zenéje is nagymértékben hozzájárult.

screenshot03.jpg


7. Cigányok ideje (Dom za vesanje)

jugoszláv vígjáték, 1988, rendező: Emir Kusturica, imdb: 8,3, port.hu: 8,5, Cannes-i fesztivál 1989 - legjobb rendező, Arany Pálma jelölés

Adott egy roma ősasszony az ő csapnivaló fiával és különleges képességekkel megáldott/megvert unokáival, és adott egy nehéz sors, mit elviselni ugyan még el lehet, de - mint ahogy az később kiderül - sajnos fokozni is. A Cigányok ideje megint az életről szól, s megint úgy, ahogy Kusturica látja - na és persze, ahogy láttatja - a hol megdöbbent, hol felszabadult, de némiképp megszeppent nézővel.

screenshot05.jpg


8. Futballmaffia (Rise of the Footsoldier)

angol krimi, 2007, rendező: Julian Gilbey, szereplők: Ricci Harnett, Terry Stone, Craig Fairbrass, imdb: 6,9, port.hu: 9,0

Senkit ne tévesszen meg a cím, ez még véletlenül sem egy foci EB-hez kapcsolódó tényfeltáró riport, hanem egy kultgyanús film Angliából, a brit alvilág egyik legendás alakjáról, illetve pályafutásának három évtizedéről. A Futballmaffia egy a bűn és az erőszak számtalan formáját felvonultató alvilági tárlatvezetés, mely olyan fokú realitásra törekszik, hogy nagyon jó eséllyel pályázhat a „minden idők legbrutálisabb gengszterfilmje” címre is.

screenshot01_3.jpg


9. A nimfomániás (Nymphomaniac)

dán-német-francia-belga dráma, 2013, rendező: Lars von Trier, szereplők: Charlotte Gainsbourg, Stellan Skarsgard, Shia LaBeouf, Jamie Bell, Christian Slater, imdb: 7,0, port.hu: 7,3, Európai Filmdíj 2014 - legjobb film, női alakítás, férfi alakítás jelölés

Botrány, sztárgárda, hardcore szex, exploitation-filmeket idézően hatásvadász reklámkampány ide vagy oda, Lars von Trier művészpornója távolról sem meglepő váltás az életművében. A rendező, miután a kilencvenes években oltárt emelt az önmagukat a férfiakért a teljes feladásig és megsemmisítésig feláldozó nőknek, ezzel a filmmel a vad vágyaktól, kiszámíthatatlan indulatoktól és tengermély félelmektől űzött „boszorkányok” papjává lépett elő.

screenshot01_4.jpg


10. Holtan érkezett (D.O.A.)

amerikai dráma, 1950, rendező: Máté Rudolf, szereplők: Edmond O'Brien, Pamela Britton, imdb: 7,4, port.hu: 9,0

Frank Bigelow, a kisvárosi könyvelő San Franciscóba utazik egy hét szabadságra, és mindjárt az első átmulatott éjszaka után súlyos rosszulléttel ébred. A másnaposságnál azonban többről van szó: amikor orvoshoz megy, kiderül, olyan méreg jutott a szervezetébe, amire nincs ellenszer, és csupán napjai vannak hátra. Bigelow-nak fogalma sincs, ki mérgezte meg, és miért, de a végsőkig elszántan arra szánja utolsó napjait, hogy megtalálja a gyilkosát. A kiszolgáltatott könyvelő és a mattsötét nagyváros találkozásából felejthetetlen klasszikus született, amelyet csak a műfaj legnagyobbjaival érdemes egy lapon említeni.

screenshot01_5.jpg

 

(A filmek megtekintéséhez kattints a címekre, vagy a képekre.)